Rozpoczęcie/zakończenie sprzedaży zdrapek [Przybyło - ubyło]

UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Rocker
Lottożłop
Kontakt:

Re: Rozpoczęcie/zakończenie sprzedaży zdrapek [Przybyło - ubyło]

Post autor: Rocker » 07 sty 2022, 22:36

Swoją drogą extra linie są już wielkie, mega linie to chyba będą jak kalendarz trójdzielny :lol:

Awatar użytkownika
grzybek
Lottożłop
Kontakt:

Post autor: grzybek » 07 sty 2022, 23:40

W tym roku już nie ma okrągłej rocznicy zdrapek, lotto lub TS-a, więc w sumie jestem ciekaw co TS chce nam zaproponować w tym roku? Cały czas będą jechać na "wygrywających liczbach" czy postawią na coś bardziej ambitnego?

Na razie mamy oszukańcze wznowienie Zodiaka, średniawą zdrapkę okazjonalną na walentynki (Big Love), i rozszerzenie rodzinki Linie o wersję za 20zł.
Osobiście chciałbym ujrzeć w tym roku jeszcze:

- zdrapkę WIELKANOCNĄ której nie było już od dwóch lat, najlepiej w cenie 1 lub 2zł z małym nakładem

- nowy los za 3 lub wznowienie jakiegoś starego sprzed lat. Jesli nowość to coś innego od krzyżówki oraz linii/owocowej np. POKER lub LABIRYNT :idea:
Jesli zaś wznowienie to coś w stylu BITWY MORSKIEJ lub XINGO :!:

- na pewno wejdą w tym roku dwa nowe losy po 1zł i tu łudzę nadzieje ale i też mam kilka wymagań. Niech do jasnej Anielki totalizator w końcu odejdzie od tego dennego szablonu który prezentują zdrapki czas na kasę, uśmiechnij się i na szczęście tzn. zdrapka osadzona w poziomie, po lewej obrazek a po prawej znajdź 3 takie same bla bla bla... :roll: tego już nie chcemy!
Po pierwsze główna nie niższa niż 10.000zł, po drugie zdrapka osadzona w pionie, po trzecie ciekawsza formuła. Apeluję o wznowienie albo o nową zdrapkę za 1zł opartą na formule jakieś starej edycji np. MULTIFORSA, SZCZĘŚLIWA LICZBA, ZŁOTE JAJO, PISANKA, ŚNIEŻYNKA, ZŁOTA RYBKA, ORZEŁ/RESZKA.

- skoro dało się po tylu latach przywrócić Maxi Casha za 10zł i to z niewielką ingerencją w tabelkę wygranych, to apeluję o wznowienie w jakiejś nowej formie zdrapek za 5zł: WIELKA CZWÓRKA, SZYBKIE 100, MULTI VABANK

- formułę "Twoje Symbole" i "Wygrywające Symbole" której nie było już od kilku lat, mile widziane na losie za 2 lub 5zł.

- poprawę grafiki zdrapek na bardziej wesołą i sympatyczną a'la kapitan kasa, pociąg z forsą czy Jaś Fasola.

Jeśli w tym roku TS nie zastosuje w nowych zdrapkach przynajmniej 2-3 z tych 6 propozycji to będzie już naprawdę źle. Zostaną same zdrapki bez charakteru z wygrywającymi liczbami.

Awatar użytkownika
Lottolotek22
Janusz kombinator
Kontakt:

Post autor: Lottolotek22 » 08 sty 2022, 6:33

grzybek pisze:
07 sty 2022, 23:40
W tym roku już nie ma okrągłej rocznicy zdrapek, lotto lub TS-a, więc w sumie jestem ciekaw co TS chce nam zaproponować w tym roku? Cały czas będą jechać na "wygrywających liczbach" czy postawią na coś bardziej ambitnego?

Na razie mamy oszukańcze wznowienie Zodiaka, średniawą zdrapkę okazjonalną na walentynki (Big Love), i rozszerzenie rodzinki Linie o wersję za 20zł.
Osobiście chciałbym ujrzeć w tym roku jeszcze:

- zdrapkę WIELKANOCNĄ której nie było już od dwóch lat, najlepiej w cenie 1 lub 2zł z małym nakładem

- nowy los za 3 lub wznowienie jakiegoś starego sprzed lat. Jesli nowość to coś innego od krzyżówki oraz linii/owocowej np. POKER lub LABIRYNT :idea:
Jesli zaś wznowienie to coś w stylu BITWY MORSKIEJ lub XINGO :!:

- na pewno wejdą w tym roku dwa nowe losy po 1zł i tu łudzę nadzieje ale i też mam kilka wymagań. Niech do jasnej Anielki totalizator w końcu odejdzie od tego dennego szablonu który prezentują zdrapki czas na kasę, uśmiechnij się i na szczęście tzn. zdrapka osadzona w poziomie, po lewej obrazek a po prawej znajdź 3 takie same bla bla bla... :roll: tego już nie chcemy!
Po pierwsze główna nie niższa niż 10.000zł, po drugie zdrapka osadzona w pionie, po trzecie ciekawsza formuła. Apeluję o wznowienie albo o nową zdrapkę za 1zł opartą na formule jakieś starej edycji np. MULTIFORSA, SZCZĘŚLIWA LICZBA, ZŁOTE JAJO, PISANKA, ŚNIEŻYNKA, ZŁOTA RYBKA, ORZEŁ/RESZKA.

- skoro dało się po tylu latach przywrócić Maxi Casha za 10zł i to z niewielką ingerencją w tabelkę wygranych, to apeluję o wznowienie w jakiejś nowej formie zdrapek za 5zł: WIELKA CZWÓRKA, SZYBKIE 100, MULTI VABANK

- formułę "Twoje Symbole" i "Wygrywające Symbole" której nie było już od kilku lat, mile widziane na losie za 2 lub 5zł.

- poprawę grafiki zdrapek na bardziej wesołą i sympatyczną a'la kapitan kasa, pociąg z forsą czy Jaś Fasola.

Jeśli w tym roku TS nie zastosuje w nowych zdrapkach przynajmniej 2-3 z tych 6 propozycji to będzie już naprawdę źle. Zostaną same zdrapki bez charakteru z wygrywającymi liczbami.
W pełni zgadzam się z twoim wpisem. Od lat serwowana jest pewna monotonia i nuda pod względem oprawy graficznej i zasad zdrapek. Wydaje się jakby wszystko było robione w jednym programie graficznym przez te same osoby, które cyklicznie odgrzewają stare kotlety dodając nieco innych przypraw - zmieniając barwę tła, czy np. czcionkę.

Porównałem ostatnio np. I edycję Gorączki Złota i tą ostatnią, jeśli obie znalazły by się w punkcie sprzedaży bez wachania kupiłbym tą z pierwszej edycji, gdyż jej oprawa była o wiele ciekawsza i forma drapania też, woreczek ze złotem (kryjący wygrywające liczby) i nadchodzący na pole z wygrywającymi liczbami i kwotami do wygrania - pole zdrapywania na worku ze złotem było nieregularne (podobnie jak w pierwszych Vabankach). Nie był to typowo jakiś prostokąt czy kwadrat jak to ma dziś zwykle miejsce. Dlaczego zrezygnowano z takiej formy pola? Może ograniczenie jej do kwadratu bez względu na dopasowanie z grafiką zdrapki jest tańsze? Druga edycja to była totalna nuda, podobna do wielu innych zdrapek, np, do Srebro czy Złoto, Pensja, Kopalni Diamentów, Rubinów, Szafirów.. Układ ten sam, różnica w zasadach. Oprawa denna i podobna do wymienionych wyżej zdrapek.

Pozostając w temacie zdrapek 2 złotówkowych to chciałbym w końcu zobaczyć też coś nowego w przypadku kolejnej edycji Super 7, tu ta sama przypadłość - cały czas ta sama oprawa. Jedynym wyłapaniem był numer 335, gdzie były 2 rodzaje wizerunków, w tym jeden zupełnie odmienny. I to było ciekawe i zarazem fajne, poza tym pokazuje że podczas jednej edycji zdrapka może mieć więcej niż jeden wizerunek (bez zmieniania jej zasad na losach o innych wizerunkach), co dla uatrakcyjnienia danej loterii, szczególnie tych za 1, 2 zł powinno być stosowane dużo częściej. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku np. Kopalni Rubinów 324 - jeden wizerunek w tej oryginalnej formie, a drugi to już flaki z olejem. Jestem ciekaw czy to był jakiś błąd, jakaś zmiana grafików czy zwyczajnie tak miało być..

Też z chęcią zobaczyłbym coś wielkanocnego - mogłoby to być coś w innej technice oprawy, zamiast robić coś w „paincie” mogłoby to być coś pięknie namalowanego z typowymi dla Wielkanocy elementami jak zając, pisanki, bazie.. Ostatnia „Wielkanocna Gra” po 5 zł była nawet przyjemna.

Co do przywołanych nazw zdrapek to długo nie było ORŁA I RESZKI, mogliby powrócić do pierwszej formy zdrapki która była w formie monety z wstawką od góry i dołu. Cena niekoniecznie musiałby być 1 zł, gdyż ta pierwsza edycja była w dwóch wariantach 1 i 2 zł, a bodajże w 2008 wyszła też edycja w formie zdrapek 2 złotówkowych - dla mnie była również przyjemna. MULTIFORSĘ również z chęcią bym ujrzał, w tej ostatniej formie, ale bardziej nawiązującej do oryginału poprzez przywrócenie jej szarfy z napisem „Multiforsa” - po co zmieniać coś co wyglada dobrze, a późniejsze modyfikacje wyglądały jakby im czegoś brakowało.

Mogliby też przywrócić SUPER VABANK po 2 zł z główną 60.000 i że tak to ujmę w formie kontynuacji 2 pierwszych edycji, jako 2 worki $ i €, gdzie należałoby znaleźć 3 takie same kwoty, wystarczyłoby zmienić tło oprawy i byłaby naprawdę fajna zdrapka. Ten za 1 zł mógłby również wrócić do formy worka. Kupowałbym bez przerwy. :D

MULTI VABANK też mógłby powrócić do swej oryginalnej formy 3 gier, i wskoczyć na 3 zł. a za 5 zł mogłoby być coś w formie EXTRA VABANK lub MEGA VABANK.

Tego Zodiaka to cały czas nie mogę przeboleć, pierwsza zdrapka rozpoczynająca erę stałych loterii pieniężnych TS, a potraktowana jakby była niechcianą. Przedtem wystarczyło 24 zł aby mieć komplet, teraz będzie to podzielone po 3 znaki, wiec nie ma np. możliwości kupienia konkretnego i podarowania go komuś i finalna kwota chcąc mieć komplet to będzie 40 zł. No i ten jej wygląd, już przemilczę bo poruszałem to wcześniej. Miejmy nadzieje że to będzie jakiś nieudany epizod i później wróci Zodiak w jakimś nowym pomyśle.
Fajnie byłoby zobaczyć go w swej oryginalnej formie i oprawie. Może na jej 25 lecie za 2 lata? Jako ciekawostka Zodiak z okolic 2009, który w takiej oprawie nie trafił do sprzedaży, a teraz byłby graficznie dużo ciekawszy niż to co nam zaserwowano.
Załączniki
B09769D7-60B9-47F9-A45C-CDC3C3769CD4.jpeg
3754ACDD-554B-401C-A297-D568CFE44AD9.jpeg

JaneK92
Cyc
Kontakt:

Post autor: JaneK92 » 08 sty 2022, 8:58

mam takie samo zdanie. To chyba przez brak konkurencji. Lotto wszystko bierze z U.S.A., Serio. Przeglądałem zdrapki różnych loterii stanowych to normalnie jakby rzucili to w jakiś edytor i dali po naszemu. Może za jakiś czas zrodzi się konkurent na rynku, czy tam wjedzie ktoś z międzynarodowymi zdrapkami to Lotto będzie trzęsło porami i zacznie w końcu słuchać swoich graczy i zdrapkowiczów. Jak na tak bogatą firmę, kopiowanie pomysłów innych krajów jest bardzo słabe, z reszta tak słabe jak te ich amerykańskie zdrapki.

Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Krzysiek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Krzysiek » 08 sty 2022, 11:28

O konkurencji zapomnij. TS ma monopol na gry w PL. to jedynie Ska0br Państwa mógłby utworzyć drugą firmę Hazardowa.
Magister, Inżynier, Doktor Habilitowany, Profesor wszystkich Profesorów, Noblista a nawet Ksiądz :mrgreen:

Awatar użytkownika
grzybek
Lottożłop
Kontakt:

Post autor: grzybek » 08 sty 2022, 18:05

lottoendlotek, poruszyłeś dobre kwestie
Dobry przykład z gorączką złota, pierwsza edycja miała w sobie to coś nieprzeciętna grafika, natomiast druga była strasznie mdła. Podobne mam odczucia co do drzewka szczęścia, jak i szybkie 50 i kilku innych.

Kształt pola gry... również i ja to kiedyś zauważyłem. Teraz wszedzie cisną kwadraty i prostokąty a kiedyś pole gry było nieregularne np. psy i koty miały kształt łapy, podobnie złota rybka, vabanki, zdrapman (I). Takich smaczków było więcej ale nie wymienię teraz z pamięci. Ostatnio się chwalili Podkową Szczęścia że innowacyjny ksztalt pola gry, a guzik prawda bo kiedyś to była normalka.
Na kopalnie nie narzekam bo uwielbiałem je za to jakie były i że co edycję szukało się innego kamyka.

Orzeł i reszka, tu też jest zastanawiające. Zacytuję TS który w 2012 mówił że nowa odsłona orła i reszki jest absolutnym hitem wśród zdrapkowiczów. I rzeczywiście tak też było, w 2012 wydano praktycznie dwie edycje jedna za drugą i rozeszły się jak ciepłe bułeczki, bez łaski. Po czym minęło już 10 lat i więcej tej zdrapki już nie ujrzeliśmy, dlaczego TS jej nie wznowił to nie mam zielonego pojęcia.

To jest śmieszne a zarazem tragiczne że rocznie wchodzi 50 nowych zdrapek i nie ma wśród nich miejsca na zdrapki okazjonalne, powrotu starej zdrapki lub formuły. Kiedyś było 20-30 zdrapek w ofercie i był większy wybór niż dzisiaj przy 60...

sieper83
Cwaniak
Kontakt:

Post autor: sieper83 » 08 sty 2022, 20:03

Jak dla mnie to sytuacja wygląda tak:

Na początku zostawmy kwestie pieniędzy, Lotto to jest biznes i muszą więcej zarobić nic oddać grającym.

Najważniejsze jest w tym wszystkim zrozumienie, że od dawna jesteśmy tresowani przez media (nie jest to żadna teoria spiskowa) tresura poleg na tym że stajemy się powoli światem obrazkowym, coraz większej liczbie osób nie chce się już czytać, tylko oglądają MEMY czy inne Demoty i z takich stron biorą wiedze. Bo jesli coś jest w internecie to jest to prawdą.

Dlatego też zdrapki mają coraz łatwiejszą strukturę gry, żeby jak najgłupsi ludzie byli w stanie zrozumieć zasady, jak również żeby jak najmniej wygranych większego stopnia trafiało do graczy, kilka przykładów z życia wzięte:

Wielokrotnie tutaj na forum poruszaliśmy temat liter kontrolny, ilu z nas spotkało się z tym że ludzie drapią tylko po literach kontrolnych bo ktoś im powiedział że jak są 3 takie same to jest wygrana. Zastanówmy się ile wysokich wygranych leży w koszu, bo ktoś drapie tylko na takiej zasadzie i nie chce mu się włożyć niewielkiego wysiłku żeby dowiedzieć się jak to naprawdę funkcjonuje. (sam wielokrotnie byłem świadkiem takiego drapania i nawet na jednej z grup Facebookowych, widziałem komentarz pod wklejoną wygraną 1000 pln , że to fejk bo są różne litery kontrolne, jak również jedna z osób jak jej to wytłumaczono przyznała się że od lat właśnie po literach kontrolnych drapie krzyżówki)

Kolejny przykład - w jednej z kolektur w moim mieście stałem w kolejce za kobietą (na oko ok. 50 do 60 lat) z wydrapaną OWOCÓWKĄ. Pisząc wydrapaną mam na myśli zdrapane wszytko, każdą linię, każdą wygraną oraz całym polem symboli, i się pyta kolektorki czy coś wygrała. Naprawdę w lotto nie są głupi ludzie, nikt nie zrobi skomplikowanej zdrapki bo więdzą że na niej nie zarobią.

Co do innych formuł zdrapek, ktoś na tym forum wspomniał że można by wprowadzić POKERA, widziałem taki rodzaj zdrapki na kanałach z USA o zdrapkach. Dla mnie formuła genialna bo lubię zagrać w pokerka ze znajomymi. Jednak ile takich ludzi jest którzy zrozumieją zasady pokera i będą widzieć kiedy wygrali.

Niestety nasze społeczenstwo głupieje i może dojść do sytuacji że bedziemy mieli zdrapkę w postaci znajdź wygrywający kolor bo innej formuły ludzie nie złapią

Ciekawy jestem jakie absurdalne przykłady spotkały was podczas zakupów kolekturach, ja w listopadzie usłyszałem że NA Dobry Rok zostało wysofane ze sprzedaży z końcem października

Awatar użytkownika
Nutaharion
Moderator
Kontakt:

Post autor: Nutaharion » 08 sty 2022, 21:16

sieper83 pisze:
08 sty 2022, 20:03
Niestety nasze społeczenstwo głupieje i może dojść do sytuacji że bedziemy mieli zdrapkę w postaci znajdź wygrywający kolor bo innej formuły ludzie nie złapią
To wg mnie nie jest prawda. Po prostu wcześniej nie było Internetu więc takie osoby miały tylko swoje kręgi znajomych o podobnym stopniu myślenia. Ty do tego kręgu nie należałeś więc nigdy tej głupoty nie widziałeś bo nie miałeś z nią styczności.

To tak samo jak są ludzie co pracują za minimalną krajową, mają takich znajomych, mają taką rodzinę, nie obracają się wśród innych osób o innej stopie życia więc dla nich każdy zarabiający powyżej 4 000 będzie złodziejem, oszustem i zakłamanym prywaciarzem na złość podnoszącym ceny swoich usług i towarów któremu trzeba zabrać wszystko bo na pewno nie zbiednieje.
Z drugiej strony masz ludzi bogatych którzy nie obracają się w towarzystwie tych co zarabiają minimalną krajową więc dla nich może być niezrozumiałe że ktoś za minimalną krajową może być w stanie wyżywić siebie i wychować dzieci. Są ludzie którzy nie rozumieją tego, że w niektórych rodzinach ubrania idą z jednego dziecka na drugie a kupno kurtki może stanowić sporą część skromnego miesięcznego budżetu.

Po prostu wszędzie otaczają nas różne światy i na nich budujemy swój światopogląd. Dla Ciebie wyjście do restauracji w weekend to może być coś normalnego a dla innej osoby będzie to zbędny snobizm. Jak to się mówi: "Mój prezes je mięso, a ja kapustę czyli średnio obaj jemy gołąbki!" Wchodząc do Internetu przestajesz obracać się we własnej śmietance tylko masz dostęp do wszystkich ludzi. Stąd czasem nasze błędne wyobrażenie, że czegoś jest ostatnio dużo więcej bądź mniej.
Jeżeli uważasz, że robię kawał dobrej roboty to możesz postawić mi wirtualną kawę na: https://buycoffee.to/jakazdrapka (。◕‿‿◕。)

Awatar użytkownika
Lottolotek22
Janusz kombinator
Kontakt:

Post autor: Lottolotek22 » 09 sty 2022, 0:39

Tutaj zestawienie różnych edycji przykładowych zdrapek po 2 zł. Począwszy od jednych z pierwszych wizerunków, a skończywszy na ostatnich.
Załączniki
98.jpg

JaneK92
Cyc
Kontakt:

Post autor: JaneK92 » 09 sty 2022, 3:42

jestem naprawdę zszokowany ile zdrapek kopiują. Nawet ta grudniowa z mikołajem, okazuje się być blefem - tzn. Mikołaj nie jest nasz tylko z U.S.A. Zielona Kasa też jest wzięta ze zdrapki "CASH win up to 50.000" .Dno, dno i dno. Kreatywność niżej zera. Jeśli w naszym Lotto pracują graficy to chyba na 1/4 etatu.. - przepraszam, nie graficy, a jeden grafik starczyłby na tą maniane. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ